CLICK TO GO TO MY OFFICIAL MAKEUP WEBSITE

CLICK TO GO TO MY OFFICIAL MAKEUP WEBSITE
PROVIDE MAKEUP SERVICES | MAKEUP CLASSES

Tuesday, November 10, 2009

5 Cara Untuk Hilangkan Rasa Gementar Semasa Akad Nikah

Semua orang tau yang BERKAHWIN ini bukanlah perkara senang. It's a huge thing to do.. if kite tersalah langkah, (terburu-buru) we might make the biggest mistake of our lives dgn berkahwin ketika usia2 muda...



Dalam suasana meriah dan ceria kadangkala menyebabkan bakal pengantin (bride & groom) menjadi gementar atau nervous apabila mengharungi detik-detik bersejarah ini..

Lafaz akad adalah apa yang dinanti2kan oleh semua pihak, keluarga (sebelah lelaki & perempuan), para tetamu, kawan-kawan dan ramai lagi... disebabkan semua pihak yang dtg terlalu fokus dgn lafaz yang pengantin lelaki akan ucapkan, ia akan menimbulkan perasaan yang saaaaangat tak sedap/tak selesa. ini akan membuat pengantin menjadi pening, sakit jantung tibe2, dan tersasul.

Perkara2 ini akan membuat pengantin lelaki dan juga perempuan merasa rendah diri dan juga malu..
jadi.. sebelum lalui detik-detik untuk melafazkan hasrat di hari bersejerah, pengantin lelaki perlulah :


1) YAKIN

-pengantin lelaki itu haruslah merasa yakin dengan dirinya sendiri dan juga dengan pilihan hatinya untuk berkahwin dgn si pengantin perempuan ini. so pada siapa yang kawin terpakse tu mungkin agak susah la nk merasa yakin kot.

2) BERANI

-hilangkan perasaan negatif dalam diri. walaupun pengantin lelaki itu tahu yang ramai yang tgh fokus dkt die. ( kene ignore je... pikif diri tu nak kawin je and nak hidup bahagia)

3) BERSEDIA

-semestinya kene bersedia.. sebelum hari nk akad, practice ckp dgn diri sendiri... baca ape2 yang patut takot nanti kena soal depan org ramai.

4) BERBICARA/BERCAKAP DENGAN DIRI SENDIRI

- yang ni macam bersedia jugak. practice, practice dan practice!!

5) BANYAKKAN BERTANYA
- sbg suami & bakal ayah kene ade lah tanggungjawab dalam diri utk tahu mcm2 benda.. jadi kene rajin2 kan diri utk bertanya benda2 yang masih was-was dalam fikiran..

jadiii utk pengantin perempuan.. kita sbg bakal isteri kena byk support si suami... belajar dgn dia tentang tanggungjwb.. sama2 kene yakinkan diri masing.. nescaya, kita akan bahagia. insyallah. =)


p/s: waaarrrggghhh takot!!! hahaha!

3 comments:

zila ziman said...

hi there..waaa...u pun counting days jugak ye...all the best dear!

-zila ziman-

p/s tatau nk letak url my wedding blog ke, or my mekap blog..hmmmmmmm

~Love Says It All~ said...

zila| eh u pon ade ke wedding blog!? nk tgk !! hehehe..

zLa said...

nak tgk ke...*malu*
gedix sket..hehehe