CLICK TO GO TO MY OFFICIAL MAKEUP WEBSITE

CLICK TO GO TO MY OFFICIAL MAKEUP WEBSITE
PROVIDE MAKEUP SERVICES | MAKEUP CLASSES

Tuesday, November 24, 2009

CONT: Eyra & Hafiz Home Deco Ideas

I dah janji nak update pasal sofa kan? but before tu i nak updat pasal cabinet dapur. yesterday afiz pegi usha tempat2 yang buat cabinet dapur. and he told me that he was interested in this one design (aluminium kitchen cabinet). when i think about aluminium, automatically my head will think about zink, tin, & anything yang sewaktu dengannya.

but he sent me couple of pictures last night, and to tell you the truth, it is not that bad as i thought. actually not bad at all.

range price for this cabinet is around 3k onwards.

the price is quite reasonable..

here's you go, here's the pictures :






quite okay right? ye la, apartment dapurnye comel-comel aje.. so we don't need that big'O' design..

ok, back to the topic.

SOFA

for sofa, i dengan afiz suke L shape. we prefer L shape sebab nampak modern, and simple. like i said apartment, we don't have that big of area of living room, so tak nak ambil sofa yang besar2. it'll make the house extra crowded.

i would love to own something like this..


THAT IS EXACTLY HOW I WANT MY HOUSE TO LOOK LIKE, SIMPLE YET COZY.



79 More Days To Go

according to what i can see at the countdown above, it says another 79 days for me & him to be one..

sometimes, i get this uneasy feeling in my tummy, why is that?
sometimes i talk to myself, i think abt it before i close my eyes to sleep,
i think about it when i wake up in the morning,
AM I REALLY GETTING MARRIED??

for all bride to be out there, this kinda feelings that we sometimes have, that sometimes crossed in our minds.. is it normal? or does it show that we're not ready for all this?

Am i ready to be someone's wife? oh god, now that i think about it, i get that nervous feeling again...

but to tell you the truth, my dear.. i am... i'm ready to be yours legally..
i'm ready for the commitment hat i'll be having to think about very soon..

eventhough we argue a lot now a days, about what color of wedding cards we're gonna choose, what kinds of sofa that you like which i dislike, what kind of curtain u'd prefer...those kinda things..

now that i think abt it, it's funny. if only we can see ourselves argue..
yes, it's the hardest feelings sometimes, but at times we're going through all this, time will make us more mature in making wise decisions.

please bare with us, bare with me, bare with the situaion,we'll face our happiness very soon.

i love you hafiz. Thanks for being my friend that i can only trust, and rely on, my lover that i can love and be loved, my fiance that guides me through thick and thin.. and soon to be my husband i can look up to in whatever i do, i never regret in anything and everything i've been through with you..

be with me... for all your life, i will take good care of you.......

Eyra & Hafiz Home Deco Ideas

Hi everybody.. =)
fuh! tiring weekends for me.. sabtu went to buy more items for hantaran, ahad lak makeup for maybank group (dinner) total of 8 people, and I had to makeup 5 people! the other 3, i passed kat amy. hari ni je baru dapat tido lama! bangun dah, boleh sambung balik tido. then terjage lagi sebab bakal ibu mertua ku call. so sebelum angkat kene buat 'ehem2.." bersih-bersihkan tekak so, xkedengaran yang baru bangun. haha!

anyway, tajuk entry kali is home deco ideas.

yup! semua orang ada perancangan masing2 betul? ade suke yang modern, yang english style, yang retro, dan macam2 lagi la..
well then obviously I & hafiz ada juga perancangan. and trust me we both ade taste yang berlainan (it depends on what specifically)

first : DAPUR

I personally suke warna gelap for dapur and actually the whole house. not gelap as in GELAP, but as in dim, mcm malap2/samar2 sikit. it's so romantic that way! i don't know why..

lagi2 for dapur, kena cari cabinet & dining sets yang gelap, coz nanti x xepat kotor, kene la I yang malas mengelap selalu. jarang2 pon agak malas. ade jumpe dkt kawasan sek 9 shah alam, dining set for 6 RM799, after sale. agak murah, design not bad. but sadly, hafiz aka en tunang x berpuas hati that much lagi. we live it at that then..

I memang ak suke kayu2/any wooden items. if benda tu kayu, but disalut oleh benda lain, then it's fine for me. i tak suke die nampak sangat kayu! ok2.. dah eyra..

these are the pictures credited to mr google of the sets of dining i'd love to own..




and these for kitchen cabinets. something like this i'd always have in my mind. =)




i love the simplicity of the second picture. It has very simple design yet elegant! ughh love the dark combination of colors!

for living room, i'd prefer it to be in retro/modern style. a simple L shape sofa will do, with a designed lamp at the corner of the sofa & with TV placed on the wall painted greyish plus a couple roles of wallpaper. AMAZING!

okey! IF only im THAT rich, i'll do it NOW!

for living room & bedroom will update later! wait for the next entry!! =)

Wednesday, November 18, 2009

EYRA RIZAL TOUCH

Eyra Rizal Touch Has been registered successfully. Alhamdulillah! =). 1 more level is up, 20000000000 more to go. hahaha..



licensed number pon dah dpt. so, now Eyra Rizal Touch is official..
book la daku dgn segera.!

oh tak lupa juga, utk kelas makeup akan dtg, visit my OFFICIAL MAKEUP WEBSITE for more details.

6th December 2009- seri kembangan selangor
JANUARY - Terengganu & kelantan

BUZY ME~

mintak maap ler ye.. kepada pengikut2.. haha.. agak busy la utk update2 ni.. busy dgn makeup, busy dgn wedding preparation. busy dgn hidup. haha
anyway... barang hantaran for him and her sudah di update..
for barangt kemas/ emas, my family suggested that i patot beli gelang and rantai. since cincin dah ade 2 (merisik & tunang). but dlmhati i la kan.. dok pk2.. ( hurmm romantik ke nanti nak sarungkan gelang.. but better than rantai.. if rantai kene bukak2 tudung)

well.. nak wat cm ne.. i like gelang too.. and also rantai. thanks sayang! =)
design sgt simple... kire design kosong, x abes zaman la katekan.. but i like simple things daripada bercorak and berbunge2 gitu. cuma nanti nak tambah loceng je.. hehe so bile berjalan, and bunyi "kecing kecing kecing" haa eyra la tu! hahaha.

untuk pengetahuan anda semua la ye... brg emas dah naek mendadak sgT!!! dulu tgk rm122/gram.. time nak beli tu rm134/gram! terkejut laa kami! lagi terkejut encik tunang. so kepada sesiapa yang belum membeli belah barang emas lagi.. silalah beli secepat mungkin.. takot nnti tibe-tibe sampai rm200/gram lak! haish saket pale!

baju melayu utk lelaki pon sudah di tempah. tema i ngan en afiz pilih adalah merah. utk pakai raya thn depan! hehehe... merah menyala ok.! before ni belum pernah pakai merah for raya.
and the samping is still on the way utk membeli..

for seluar and kemeja, i bought him levi's. since die dah byk sgt seluar slack utk kerja, jadi i belikan die codroy (however u spell it) plus funky tees. hehe.. kemeja la tu.., but ade design2 sikit. anyways he loved it.

kad kahwin is still under planning on which one to take.. i nak purple.. since my tema is purple.. but he wants black and silver utk ikut tema die.. how??? nak buat asing2 malas laa!

anyway.. i don't want to spend that much money on wedding cards. org akan campak je merata2. no use. lagi best if invite through e-cards/sms. haha gile kedekut.

ok lah, until we meet again.
p/s : kepada sesiapa yang nk book saya for your wedding day, pls do it quickly. as there won't be any last minute. coz last minute nanti book.. especially time cuti2 sekolah ni..

Tuesday, November 10, 2009

5 Cara Untuk Hilangkan Rasa Gementar Semasa Akad Nikah

Semua orang tau yang BERKAHWIN ini bukanlah perkara senang. It's a huge thing to do.. if kite tersalah langkah, (terburu-buru) we might make the biggest mistake of our lives dgn berkahwin ketika usia2 muda...



Dalam suasana meriah dan ceria kadangkala menyebabkan bakal pengantin (bride & groom) menjadi gementar atau nervous apabila mengharungi detik-detik bersejarah ini..

Lafaz akad adalah apa yang dinanti2kan oleh semua pihak, keluarga (sebelah lelaki & perempuan), para tetamu, kawan-kawan dan ramai lagi... disebabkan semua pihak yang dtg terlalu fokus dgn lafaz yang pengantin lelaki akan ucapkan, ia akan menimbulkan perasaan yang saaaaangat tak sedap/tak selesa. ini akan membuat pengantin menjadi pening, sakit jantung tibe2, dan tersasul.

Perkara2 ini akan membuat pengantin lelaki dan juga perempuan merasa rendah diri dan juga malu..
jadi.. sebelum lalui detik-detik untuk melafazkan hasrat di hari bersejerah, pengantin lelaki perlulah :


1) YAKIN

-pengantin lelaki itu haruslah merasa yakin dengan dirinya sendiri dan juga dengan pilihan hatinya untuk berkahwin dgn si pengantin perempuan ini. so pada siapa yang kawin terpakse tu mungkin agak susah la nk merasa yakin kot.

2) BERANI

-hilangkan perasaan negatif dalam diri. walaupun pengantin lelaki itu tahu yang ramai yang tgh fokus dkt die. ( kene ignore je... pikif diri tu nak kawin je and nak hidup bahagia)

3) BERSEDIA

-semestinya kene bersedia.. sebelum hari nk akad, practice ckp dgn diri sendiri... baca ape2 yang patut takot nanti kena soal depan org ramai.

4) BERBICARA/BERCAKAP DENGAN DIRI SENDIRI

- yang ni macam bersedia jugak. practice, practice dan practice!!

5) BANYAKKAN BERTANYA
- sbg suami & bakal ayah kene ade lah tanggungjawab dalam diri utk tahu mcm2 benda.. jadi kene rajin2 kan diri utk bertanya benda2 yang masih was-was dalam fikiran..

jadiii utk pengantin perempuan.. kita sbg bakal isteri kena byk support si suami... belajar dgn dia tentang tanggungjwb.. sama2 kene yakinkan diri masing.. nescaya, kita akan bahagia. insyallah. =)


p/s: waaarrrggghhh takot!!! hahaha!

Thursday, November 5, 2009

Tips Untuk Tampil Cantik & Menawan di Hari Bahagia Anda

cewah.. tajuk macam pro je kan, nak bagi2 tips kat org. haha.. saje je nk kongsi dgn semua bride to be.. yes.. time2 skrg la nk nervous semua x settle... nervous tu nervous gak, tp yang penting bile hari yang dinanti2 kan tu tibe, kene la ready, kene cantik,tenang.. dan ready tu bukan saje dr segi fizikal, tp x lupa juga dr segi mental..

yes, getting married is not an easy thing, nor a simple thing for a woman to do. same goes to men actually.. especially kite gurls/women, to us wedding ni saaaaaaaaaangat huge! betul x gurls? kite akan berangan pasal this big day dr kecil lagi... teringin nak jadi princess, playing around with our mummy's makeups utk nampak cantik.. padahal dulu letak liptip kat gigi. hee~~ ok back to the point... bile dah berangan2 dr kecik, menari2 pakai gown and makeup dpn cermin, pegang2 bunge... mestila kite nak everything perfect when the day comes right? at least near to perfect...

soo kat sini nak kongsi ngn anda semua ye.. ( intro punye la panjang!)

1) bende 1st yang penting mesti baju + makeup (for me la)
- kene la prepare dari awal.. x kisah la if kawin tahun dpn pon (walaupun bulan 2 is 3 months away!!) kene cari baju yang mmg puas ati, and mmg tak ade regret la if dlm 5 thn lps kawin tgk balik gmbar make sure ckp " cantik aku time kawin dulu" hehe..
-makeup also the most important thing in someone's wedding... sebab kite nak cantik.. nak palinggg cantik di hari bahagia..nama pon hari bahagia kan.. if buruk, x bahagia lah jwbnye... so make sure dah bincang elok2 dgn makeup artist pilihan anda... nak style tudung/rambut mcm mana, eyeshadow sesuai kaler ape dkt mate.. nk match dgn contact lens lagi.. dan sebagainya...make appointment dgn makeup artist tu tuk sesi trial if you're no convinced with her/his works... if ok, then yang tu dah settle...

2) utk mengurangkan stress dlm diri kite yang sometimes mmg sentiase stress dan akan meng-stresskan encik tunang anda... kite kenalah plan, and prepare thing that we have planned. huh! kelam kabut dah ayat2 ku ni.. sila abaikan... soo back to the topik... hantaran kene list kan.. dan luangkan mase sehari dua utk habiskan beli2 barang soo then boleh start design (bg sesiapa yang gubahkan hantaran sendiri) dah sape yang nk suruh org gubahkan pon kene cepat.. ye lah kan... bukan hantaran kite je org tu nk fikir2... byk lagi bende yang die kene buat. if buat kelam kabut.. hantaran jadi x memuaskan..mulut kite jugak yang bising kat org tu... soo itu dah menambahkan stress di jiwa dan raga..

3)settlekan list2 to do .. for example: jumpe tok kadi dan sebagainya...

4) beberapa hari sebelum wedding ( a week/ less) kene la pegi jumpe beautician/spa for facial and body treatment... ini adalah untuk menaikkan lagi seri muka yang dah cukup berseri ( hahah gile perasan). supaya kite la yang akan jadi org paling standout di hari bahagia kita, bukanlah pengapit, tetamu, mahupun ibu kite yang sgt bergaya.. nanti org komfius "eh u ke anak u yg kawen".. hahah.. umi jgn marah ye.. gurau aje.. still belanje along kawen kan?? heheh


5) then bile everything yang diplan dah settle, anda haruslah duduk diam.. jgn byk buat kerja... duduk diam, tenangkan fikiran, dah melayan emosi anda yang berperasaan celaru (sedih/happy/nervous/pening) itu.... bile tibe nye hari yang dinantikan itu, insyallah semua akan berjalan dgn lancar...

Wednesday, November 4, 2009

Baju untuk reception

Baju ni 1st pick mase mule2 lagi pg Butik Syahirah ni... tatau la nape aku suke sgt... mungkin sb mmg suke warna pepel. so nak amek baju yang sweet2 je... ade mix2 pepel sikit.. but pelamin semua nk yang striking2 gitu!

baju ni akan dipakai mase kenduri sbelah perempuan.. sebelah lelaki hitam+putih. warna yang dipilih oleh encik tunang sendiri. hehe.. xde gmbar pulak tuk baju yang tu.. jadi kene tnggu hari tu sendiri la utk tgk ye...

aku amek satu set semua baju 3 pasang + 3 kali makeup dr Butik SYahirah tu.. total semua = RM5400.
mahal sunggh.. haha.. but sgt2 puas hati dgn pilihan!!

ye la.. xpe.. this is an execption.. coz y? kite kawen sekali je kan...
dulu mase kecik2 teringin nak pakai gown + rmbut nk curly2 then pakai tiara... tp sejak2 dah pakai tudung ni.. kene la sopan2.. tp it's ok.. baju dr Butik Syahirah ni sgt cantik dan ade tudung yang matching skali.. so x payah susah2 nk carik2 tudung lagi.. membuatkan kite nak pakai tudung!!

KONVO

Konvoku berlaku pada hari ahad bersamaan 1st nov. tak byk nk dickpkan... nervous tatau nape... takot sgt nk naek ats stage... nk slm2... haha... tp alhamdulillah..everything went fine..







oh dah. bye .. erk

Tuesday, November 3, 2009

House/apartment?

I Just heard a gud news from my beau yesterday, around ermm not sure what time.. that he just bought a house!!!! oh sgtttt bahagia ok!! ye la... kitorg asyik argue jeee sejak akhir2 ni sb nk pilih rumah masing2 now....

soo.. he decided to buy an apartment, located in Shah Alam, dekat dgn opis katenye... well.. ape lagi.. ikut aje.. die kate... area situ elok utk investment in the future...

soo the 10% downpayment was paid yesterday night.. sgt cpt kan??? baru je tgk, terus byr mlm tu gak! hahaha.. Alhamdulillah....

ni laa gmbar sikit2 yang dpt dr ads (mudah.my).. gambar yg suruh die amek, x sempat battery phone dah kong! hek. mcm2 daa alasan... =P


- ni bahagian living room... agak besar jugak la...-


- ni la kat luar kot.. haha rasenye la...-


-swimming pool dieee!! ni yg bes..nak brenang2 kat situ nnti.. ahaha!-

1st Entry

Dear all,

1st entry ni biase la kan...nutting much to say.... this blog is made for me to keep myself organize for my wedding preparation!

huh!! 3 bulan lagi kotttt!!!! sgttt nervous... okeh.. anyway... like i said 1st entry..xtau laa nk tulis ape for now... wait for the next entry ok! bye2!!!